Bun venit la CENTRUL DE OXIGENOTERAPIE HIPERBARĂ GALAȚI

Articol sfatulmedicului.ro despre Oxigenoterapia Hiperbară

Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara consta in inhalarea oxigenului pur sau a aerului imbogatit cu oxigen la o presiune mai mare decat cea atmosferica.

Acest tip de tratament a fost initiat inca din anii 1600. Primele date releva existenta unei camere de acest tip construita de catre un cleric britanic, Henshaw. Incaparea a fost denumita „domicilium” si a fost utilizata pentru tratarea mai multor afectiuni.

Camera era presurizata cu aer comprimat sau depresurizata cu aer care provenea de la suflante. Ideea de a trata pacientii cu aer la presiune ridicata a fost continuata de chirurgul francez Fontaine, care a construit in 1879 prima camera hiperbara mobila.

Dr. Orville Chunningam, profesor anestezist, a initiat Steel Ball Hospital – cea mai mare constructie hiperbara. Structura ridicata in 1928 era compusa din 6 etaje si avea 19,5 metri in diametru. Spitalul a fost inchis in 1930 din cauza lipsei de dovezi stiintifice care sa confirme eficienta acestei terapii.

Cercetarile privind oxigenul hiperbaric au fost aplicate in activitatea militara. Descoperirile lui Paul Bert care au demonstrat ca oxigenul poate declansa convulsii, si lucrarile lui J. Lorrain-Smith care au dovedit toxicitatea pulmonara a oxigenului, au fost utilizate de catre cercetatorii din Marina.

Timpul de expunere la oxigen la adancime diferita a apei (si prin urmare, diferite nivele de presiune) a fost cuantificat si testat raportandu-se la timpul cand se declanseaza convulsiile.

sursă: http://www.sfatulmedicului.ro/Terapii-complementare/terapia-cu-oxigen-hiperbaric-sau-oxigenoterapia-hiperbara_7578